"Bölcs embernek ló való,

        mert lóvá tesz az ember és emberré a ló!"

                                                  /Jókai Mór/

 

 


Vendégkönyv

Kezdőlap Árak Elérhetőségek Galéria

Szállások Látnivalók Programajánló

 

 

 

Üdvözlöm Önöket honlapunkon!


Dobokay Péter 67 éves lovas szakember vagyok, 2002 óta működtetem lovasudvaromat a festői szépségű Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Parkban. A 80-as évek magyar champion lovasa voltam, tartós versenyzői múlttal rendelkezem, melyből 15 évet külföldön töltöttem.

Lovasudvarunkban a kezdőtől, a haladóig, a nézelődő turistától, a lovagolni vágyóig mindenkit szeretettel várunk. Az Őrség szépségeit lehetőség van még 10 személyes lovaskocsinkról is megcsodálni. Lovasudvaromban nagyon nyugodt jól belovagolt lovak várják a vendégeket.
 

Ami gyalog messze lenne vagy kerékpáron nehézkes, oda lóval biztos el tud jutni. Gyönyörű helyeket járhat így be, amit még emlékezetesebbé tesz az, hogy egy csodálatos állattal, a LÓVAL közösen teheti meg.

 

 


Az Őrségről...

Részletek Nováky Gyula írásából, amely a Turisták Lapja
1937 évi 4. számában jelent meg.


Az árnyas füzesek közt kanyargó Zala, a hullámosan váltakozó dombvidék és az erdős, völgyes, vadvirágos tájkép oly lebilincselő látványt nyújt, melyen szívesen pihen meg a széphez szokott turista szem. Akár a folyócska mentén, akár a ciklámen illatától terhes erdőkön haladunk kitűzött célunk felé, mindenütt oly bájos látkép kínálkozik, mely hamarosan feledteti velünk az Alpok lebilincselő, de gyakran komor látképét. És megvigasztalódunk! Mert ez a vadregényességet és havasi méreteket nélkülöző országrész üdítő szépségével és levegőjével csendes pihenést, szelíd örömöket nyújt...


Ezeken végigvonulva, nemsokára elérjük az Őrség legjellegzetesebb állomását, az itteni tájszólás szerinti Szala folyó mindkét oldalán messze elhúzódó Őriszentpétert.... E 10 km-nél is hosszabban elnyúló dimbes-dombos hegyközség errefelé Vas vármegye egyik legérdekesebb jellegzetessége s vele kirándulásunk másik célpontja: a "szerek" világa.


Ez a se vége, se hossza hegyközség ugyanis az etimológiailag ugyancsak tisztázatlan "szer"-eknek valóságos tömkelege és nem akad emberfia, ki az Alszeg, Felszeg, Templom, Pap, Baksa, Kovács, Galambos, Gyöngyös, Csergő, Keserű, Pityer, Siska és többi "szer"-ek elnevezésének, illetve azok eredetének kétségtelenül elfogadható magyarázatával szolgálni tudna ... tekintsünk körül e most már keresett üdülőhelyen, mely az előbbiekhez hasonlóan virágdús domboldalak, hullámzó fenyvesek és lomberdők koszorújával övezi a Szala kanyargós folyását. Elbájolóan kedves és derűs változataiban megkapó látkép jutalmazza tekintetünket, bármerre kalandozik is a hepe-hupás területen, melynek kisebb-nagyobb magaslatai immár szelíd hullámokba vesző nyúlványai a stájer havasoknak.


Kerczáról kiindulva a kerczai és karicsai majorságokon át fordul az idevezető út a legpompásabb erdős lejtőkön keresztül s Magyarszombatfa és Gödörháza falukat érintve, néhány kilométernyi gyaloglással érjük el a honfoglaláskori alapítású Velemért. Ősrégi templomát, ezt a XIII. században épült s a XIV.-ben Aquila János radkersburgi festő által dekorált műemléket nagynevű tudósunk, néhai Rómer Flóris mentette meg az enyészettől s mai restaurált állapotában egyike legrégebbi műemlékeinknek.


Magyar turista! Ki édestestvérünk vagy a hazai föld s a természet szeretetében, - de mégiscsak a nagy hegyek, a "fenyvesekkel vadregényes tájak" világán keresztül értékeled annak szépségeit s ki talán soh'se jártad még a magyar rónát, a csonka haza üde szépségekkel mosolygó berkeit, virágos lankáit, keresd fel túráid során ezeket az ékességeket is, melyekkel oly gyönyörűen virágozta fel a költői képzelet "Isten kalapját".